Datorita crizei mondiale au avut loc multe concedieri in mai toate companiile, cei ce erau noi angajati dar si cei ce aveau o oarecare vechime la locurile de munca. O mare parte din cei concediati au cazut in depresii si foarte putini au fost cei ce si-au permis o vizita la psiholog.
Tinerilor le e mai usor, merg mai departe dar cei care au vechime de mai multi ani la locul de munca au dezvoltat deja o atitudine conservatoare fata de necunoscut dorind sa ramana in acelasi mediu pe care-l cunosc nedorind sa infrunte schimbarile, sa vada noi perspective.
De cate ori n-ati fost tentati, si chiar asa s-a si-ntamplat, ca din obisnuinta sa repetati aceleasi lucruri fara retineri si fara sa va ganditi ca o schimbare v-ar face viata mai frumoasa si mai plina de satisfactii?
Aceasta rezistenta la noutate se produce pentru ca ¨egoul¨ are teama sa-si recunoasca conflictele si se comporta ca un copil care fuge in casa convins ca nu se poate adapta lumii. Cu aceasta atitudine incearca sa se obtina asa-numitele ¨beneficii secundare¨, poate cineva se va ocupa de rezolvarea problemei.¨Egoul¨ unei persoane care se opune schimbarii pentru a se simti mai bine este un ¨ego¨ bolnav de teama.
Opusul acestei atitudini, care consta intr-o usurinta excesiva de a schimba ceva in viata poate fi o capcana. Se poate, de exemplu, sa schimbi partenerul de viata dar sa repeti aceleasi greseli din relatia precedenta sau sa-ti gasesti un alt loc de munca si sa ai probleme asemanatoare ca la locul de munca anterior. Adevarata schimbare se va produce privind in interiorul nostru, cunoscandu-ne pe noi insine.
Inainte de a-ti schinba locul de munca:
Ø Fa-ti un proiect si stabileste-ti obiectivele. O schimbare care produce satisfactie este aceea care survine dintr-o evolutie. In cazul in care schimbarea locului de munca n-a fost alegerea ta incearca sa vezi partea buna a lucrurilor.
Ø Dorinta de schimbare poate aparea atunci cand simti in viata ta o mare diferenta intre ceea ce doresti si realitatea pe care o traiesti. Astfel, trebuie sa intelegi de ce s-a ajuns in aceasta situatie. Atunci cand cauzele sunt in principal externe (dificultati in companie, atmosfera nefasta), schimbarea poate fi o sansa pentru a-ti imbunatati viata.
Ø Cel mai bun lucru pe care-l poti face pentru a infrunta suisurile si coborasurile este sa ai o intelegere profunda de sine si sa nu ai teama de esec.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu