luni, 7 februarie 2011

Autocunoasterea

Cunoasterea de sine ne este folositoare pentru a ne putea valorifica corect in scopul autocontrolului.
Autocunoasterea inseamna cunoastere de sine si presupune sa ne cunoastem adevaratele valori si defecte sa ne putem controla emotiile, gesturile, furia atunci cand ele nu se potrivesc momentului de discutie.
Autocunoasterea este o misiune complicata, complexa dar nu imposibila. Este provocarea care ne poate oferi eliberarea sufletului si sansa de a fi noi insine.
Destinul e in mainile noastre precum si posibilitatea de a ne crea preopria viziune si certitudine despre ceea ce suntem.
Cunoscandu-ti valorile te poti ridica la puterea ta maxima, dar trebuie sa ai grija sa nu te supraevaluezi si nici sa nu te subevaluezi, in acest mod poti profita la maxim de beneficiile capacitatilor tale.
Cand, la locul de munca, nu dai randamentul maxim, cunoscandu-te pe tine insuti, poti sa iti ridici valoarea si sa dai un randament mai mare.
A descoperi cune esti cu adevarat este o incursiune in propria viata si o auto-analiza de sine.
Rezultatul auto-analizei poate i surprinzator, poti descoperi ce calitati si defecte ai, ce ai vrea sa pastrezi, sa fructifici si la ce anume ai vrea sa renunti.
Autocunoasterea este un proces laborios, care se desfasoara in timp si care ne impune conditia de recunoastere, asumare si remodelare a propriei persoane.Prin derularea acestui proces, constient, obti efecte benefice atat pentru tine, cat si pentru ceilalti, astfel iti poti schimba viata, in bine.
IMPORTANT!!! Niciodata sa nu spui: ¨Nu ma mai pot schimba!¨; ¨Nu mai pot invata!¨, nu te autolimita. Indiferent de varsta pe care o ai (indiferent ca esti femeie sau barbat) daca ai inceput procesul autocunoasterii si ai realizat ca nu ti-ai ales meseria potrivita, ca nu ai locul de munca potrivit necaracterizandu-te poti oricand schimba ceva totul e sa vrei!!!
Am avut colegi in facultate, atat barbati cat si femei, care la o varsta suficient de inaintata si-au dat seama ca si-ar dori altceva de la viata (sau chiar mai mult de la viata) si unii s-au inscris la facultate pentru specializare in timp ce altii au dorit o schimbare radicala a vietii profesionale.
Cu cat autocunoasterea este mai buna cu atat imaginea de sine si increderea in propriile forte este mai mare.
Suntem unici, traim emotii diversificate, suntem autentici. Toate acestea le constientizam prin autocunoastere. Cunoscandu-te mai bine poti avea succes in tot ceea ce inseamna viata: planul personal, familial, profesional, financiar, social.
Autolimitarea nu ne permite sa reactionam si sa interactionam cu cei din jur. Suntem limitati in lumea noastra mica, pesimista si plina de frustrari. Nu ne intrebam cine suntem, de ce suntem in stare si cat de departe putem merge pentru a ne implini visele.
Pentru a avea capacitatea de a actiona/reactiona in viata noastra in asa fel incat sa folosim abordarea adecvata la momentul potrivit, la locul potrivit, e bine sa stim cine suntem, ce putem, ce nu putem, ce vrem si ce nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu