miercuri, 23 februarie 2011

Femeile insarcinate si locurile de munca

Cate dintre femeile insarcinate isi cunosc drepturile?
Cate dintre femeile insarcinate isi cer drepturile?
Stiati ca legislatia romana le da dreptul angajatelor gravide sau proaspetelor mamici la un program de lucru flexibil si la concedii de risc maternal fara a pierde din venituri?
Nici o femeie nu poate fi discriminata pentru ca este insarcinata sau pentru ca are un copil de crescut. Asa prevede legislatia romaneasca si angajatorii sunt obligati s-o respecte.
Drepturile femeilor in cele noua luni de graviditate:
v  Dreptul la consultatii medicale gratuite;
v  Concediu postnatal si indemnizatie de risc;
v  Reducerea duratei de munca cu o patrime, fara ca veniturile salariale sa fie micsorate;
v  Dreptul de a nu efectua ture de noapte in baza recomandarii medicului;
v  Concediu de risc maternal, ce se poate acorda in intregime sau fractionat, pe o perioada maxima de 120 de zile, de catre medicul specialist sau de familie care trebuie sa elibereze un certificat medical;
v  Ai dreptul la pastrarea confidentialitatii privind starea de graviditate;
v  16 ore libere pe luna pentru consultatii prenatale;
v  Accesul la medicamente compensate sau gratuite pe baza unei retete emise de medicul de familie;
v  Angajatorul nu are voie sa te concedieze daca medicul de familie care monitorizeaza starea ta informeaza, in scris, conducerea companiei;
v  Vei beneficia de protectie la locul de munca. Daca ai un serviciu care presupune lucrul numai in picioare sau in pozitia asezat, angajatorul are obligatia sa-ti schimbe locatia in care iti desfasori activitatea, astfel incat sa iti asigure pauze la intervale regulate de timp fie pentru a te odihni in pozitia sezand, fie pentru a te plimba.

ATENTIE!!!
Angajatorilor le este interzis sa concedieze femeile pe perioada graviditatii, a concediului de maternitate, prenatal sau de boala sau pe o perioada care va fi stabilita de legislatia nationala, urmatoare intoarcerii sale din concediu, cu exceptia cazurilor care nu au legatura cu graviditatea, nasterea copilului si consecintele acesteia si alaptarea.

Deoarece Romania este o tara in care legea este facuta pentru a fi incalcata si nu pentru a fi respectata, trebuie sa iei cateva masuri de precautie inainte de a-ti anunta seful de starea de graviditate pentru ca multe femei din Romania nici nu apuca sa intre in concediu de maternitate, ca sunt concediate de sefii lor in momentul in care afla ca acestea sunt gravide.
In cazul incare esti concediata pentru ca ai ramas insarcinata si nu poti rezolva problema pe cale amiabila cu seful tau, ia-ti o serie de masuri de precautie: cere o explicatie scrisa si semnata, companiei la care lucrezi in care sa fie specificat clar motivul pentru care ai fost data afara, iar apoi cere-ti dosarul de la departamentul resurse umane pe care-l vei copia complet. Toate acestea vor fi preobe care te vor ajuta sa-ti revendici drepturile in instanta. Actiunea se introduce la tribunal. In instanta angajata trebuie sa demonstreze cu acte doveditoare de la medicul de familie sau de la medicul ginecolog ca este insarcinata si ca de fapt acesta este motivul principal pentru care a fost concediata. Salariata poate obtine reincadrarea in munca doar pe cale judecatoreasca.
Din pacate putine sunt cele care isi exercita drepturile actionandu-i in instanta pe angajatorii care le-au concediat in momentul in care au aflat de starea de graviditate si.............totusi, o doamna din Cluj insarcinata in opt luni si jumatate a obtinut in septembrie 2001 cea mai mare nota pentru postul de consilier juridic la o primarie din judetul Cluj. Primarul, insa, o angajeaza pe cea de-a doua clasata, pentru ca ¨starea patologica de insarcinata¨ nu-i permite doamnei in cauza indeplinirea indatoririlor de serviciu, se arata intr-un raport al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).
Doamna in cauza a actionat Primaria Luna in instanta iar Tribunalul Cluj si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii au recunoscut pe rand, in 2001 si 2004, ilegalitatea neprimirii femeii in functia castigata prin concurs si au amendat cu 10 milioane Primaria Luna pentru discriminare.
Abia in septembrie 2005, doamna si-a putut ocupa functia de consilier juridic in Primaria Luna, si nu dupa 15 zile de la castigarea concursului din 2001 in schimb si-a cerut drepturile salariale cuvenite de atunci si daune morale de 100 milioane de lei. In 2004 femeia a inaintat plangere catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), cerand daune de 20.000€, plus cheltuieli de judecata, pentru discriminarea la care a fost supusa. Este prima actiune inregistrata la CEDO pentru acest tip de discriminare.
Daca toate femeile care au parte de abuzuri din partea angajatorilor si-ar cere drepturile legea ar fi mai mult respectata si acest lucru s-ar intampla pentru ca se pot cere sume foarte mari ca daune iar angajatorilor le-ar fi teama sa nu respecte legislatia in vigoare.

Un comentariu:

  1. Daca lucrezi la stat, poate mai e cum mai e, dar daca lucrezi in domeniul privat e mai greu sa iti ceri drepturile, drepturi care de multe ori exista doar in lege, nu si concret. Patronii gasesc ei portite de scapare pentru a te face sa renunti sau sa nu ai nicio sansa de castig.

    RăspundețiȘtergere