joi, 3 februarie 2011

Va e teama sa va schimbati locul de munca?

Schimbarile, chiar daca sunt schimbari in bine, provoaca teama, neliniste. Ceea ce cunoastem, ceea ce stim, ceea ce credem ca dominam ne ofera o anumita securitate, liniste atat in relatiile personale cat si in relatiile de munca. Capacitatea noastra de a ne adapta schimbarilor pe care trebuie sa le facem ne arata, ne dovedeste gradul nosturu de sanatate psihica. De-a lungul existentei noastre trebuie sa infruntam diverse schimbari: unele sunt voluntare, dar altele ne sunt impuse. Modificarile, schimbarile din viata noastra, indiferent de natura lor, trebuie sa le acceptam, sa le infruntam si sa ne adaptam.
Datorita crizei mondiale au avut loc multe concedieri in mai toate companiile, cei ce erau noi angajati dar si cei ce aveau o oarecare vechime la locurile de munca. O mare parte din cei concediati au cazut in depresii si foarte putini au fost cei ce si-au permis o vizita la psiholog.
Tinerilor le e mai usor, merg mai departe dar cei care au vechime de mai multi ani la locul de munca au dezvoltat deja o atitudine conservatoare fata de necunoscut dorind sa ramana in acelasi mediu pe care-l cunosc nedorind sa infrunte schimbarile, sa vada noi perspective.
De cate ori n-ati fost tentati, si chiar asa s-a si-ntamplat, ca din obisnuinta sa repetati aceleasi lucruri fara retineri si fara sa va ganditi ca o schimbare v-ar face viata mai frumoasa si mai plina de satisfactii?
Aceasta rezistenta la noutate se produce pentru ca ¨egoul¨ are teama sa-si recunoasca conflictele si se comporta ca un copil care fuge in casa convins ca nu se poate adapta lumii. Cu aceasta atitudine incearca sa se obtina asa-numitele ¨beneficii secundare¨,  poate cineva se va ocupa de rezolvarea problemei.¨Egoul¨ unei persoane care se opune schimbarii pentru a se simti mai bine este un ¨ego¨ bolnav de teama.
Opusul acestei atitudini, care consta intr-o usurinta excesiva de a schimba ceva in viata poate fi o capcana. Se poate, de exemplu, sa schimbi partenerul de viata dar sa repeti aceleasi greseli din relatia precedenta sau sa-ti gasesti un alt loc de munca si sa ai probleme asemanatoare ca la locul de munca anterior. Adevarata schimbare se va produce privind in interiorul nostru, cunoscandu-ne pe noi insine.

Inainte de a-ti schinba locul de munca:
Ø  Fa-ti un proiect si stabileste-ti obiectivele. O schimbare care produce satisfactie este aceea care survine dintr-o evolutie. In cazul in care schimbarea locului de munca n-a fost alegerea ta incearca sa vezi partea buna a lucrurilor.
Ø  Dorinta de schimbare poate aparea atunci cand simti in viata ta o mare diferenta intre ceea ce doresti si realitatea pe care o traiesti. Astfel, trebuie sa intelegi de ce s-a ajuns in aceasta situatie. Atunci cand cauzele sunt in principal externe (dificultati in companie, atmosfera nefasta), schimbarea poate fi o sansa pentru a-ti imbunatati viata.
Ø  Cel mai bun lucru pe care-l poti face pentru a infrunta suisurile si coborasurile este sa ai o intelegere profunda de sine si sa nu ai teama de esec.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu